Historia

Härnösand var tidigt en viktig sjöfartsstad med många varv. Skepp från världens alla hörn gästade hamnen. Sen 1600-talet var skepparna enligt lag tvungna att ta lots utmed de svenska kusterna.

1779 etablerades lotsbevakningen av inloppet till Härnösands hamn och Ångermanälven här ute. 1795 uppfördes den första lotsstationen. I mitten av 1800-talet ersattes den av den av en rödmålad timrad byggnad på nuvarande plats högre upp på berget. Denna har sedan byggts till ett antal gånger. Förutom på Lotsstugan etablerades Lotsplatser på Röudden och i Lotsuppassningshuset i hamnen.

1974 drogs lotsplatsen in. Kustbevakningen etablerade sedan sin ledningscentral här och 1991 byggdes slutligen Lotsstugan om till konferensanläggning.

2002 köptes Lotsstugan av nuvarande ägare, arkitektparet Annika Höök och Göran Nivfors. Fasader och fönster byttes eller renoverades. Köket byggdes om och ett nytt personalkontor samt ett sovrum skapades. Avancerad AV-utrustning installerades och ”fyrlyktan” fick ny plats och strålkastare.

2003 blev Lotsstugan invald i Petit Hotel som första anläggning i Norrland. Ett urval av små, naturskönt belägna hotell med stor kärlek till mat. Utemiljön förädlades och rostfria vildmarksbad i trädäck utanför bastun byggdes. Baden som töms och högtryckstvättas efter varje sällskap uppskattas mycket.

2004 börjar Lotsstugan även användas för dop, bröllop och födelsedagsfester.

2005 Lotsens Binge köps in. Huset vinterbonas och byggs om så att ytterligare tre dubbelrum skapas. Invigning 2006.

2007 Gammal veranda på Bingen ersätts med nytt konferensrum.

2008 Lotsstugan byggs ut under sommaren med större matsal för upp till 40 gäster,
större välutrustat konferensrum, större relax, ny uppvärmning och avloppsanläggning.

2009 Lotsstugan blev korad som ”Värdsbäst 2009” dvs vi var årets vinnare i värdskap i klassen restaurang. Priset utdelas av Värdskapet AB och MittSverigeturism. Vi deltog också med restaurang på Smaklustmässan i Stockholm.

Entrén på Lotsstugan fick en ansiktslyftning.

2010 Lotsstugan väljer att gå ur Petit Hotel, som anslutit allt större hotell.  Vi nätverkar i destinationsutvecklingen av Höga Kusten. Nytt kök i Bingen

2011 Lotsstugan ansöker och utses till ett Naturens Bästa boende. Lotsstugan får även årets miljöpris från kretsloppsrådet i Västernorrland. Till ost, frukt och vin har vi en magisk kammarmusikkonsert i vårljus med blivande världsstjärnor.

2012 Lotsstugans nuvarande ägare firar 10 år med Lotsstugan. Världsartister med kammarmusik ger en bejublad sommarkonsert som avslutar vårterminen.